23 July 2011

Formula Diet Extreme | Kurangkan Lemak Dalam Penyediaan Makanan

Kurangkan Penggunaan Lemak Dalam Penyediaan Makanan Dan PENGAMBILAN LEMAK YANG DIINGINI

1. Lemak dalam diet harus menyumbangkan 20% hingga 30% jumlah keperluan tenaga harian.
2. Elakkan pengambilan lemak berlebihan dengan:
• Memilih makanan yang rendah lemak dan kolesterol
• Menggunakan minyak masak dalam kuantiti yang sedikit sahaja
• Mengurangkan penggunaan santan atau minyak kelapa dalam masakan
• Memilih daging tanpa lemak, serta membuangkan kulit jika boleh (contoh: kulit ayam)
• Menghadkan penggunaan lemak yang boleh dilihat (seperti marjerin, mentega, minyak salad, krim dan mayonis)
• Mengamalkan kaedah masakan alternatif (seperti membakar, menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mengukus) daripada menggoreng.

MAKANAN BERKOLESTEROL TINGGI
Untuk kebanyakan individu sihat, makanan kolesterol tinggi mempunyai kesan yang kecil kepada paras kolesterol darah. Justeru itu, makanan berkhasiat – seperti telur, organ-organ (seperti hati, ginjal, jantung), daging, udang, ikan bilis, sotong dan produk tenusu – boleh dimasukkan dalam diet yang seimbang sekiranya diambil pada kadar yang sederhana. Berhati-hati jika memakan otak kerana ia mempunyai kandungan kolesterol yang sangat tinggi (dua kali kandungan kolesterol dalam telur).

22 July 2011

Formula Diet Extreme | FAKTA TENTANG LEMAK

Kurangkan Penggunaan Lemak Dalam Penyediaan Makanan Dan Pilihlah Makanan Yang Rendah Lemak Dan Kolesterol

Lemak dalam diet penting untuk kesihatan kerana ia membekalkan tenaga, pelbagai jenis asid lemak (terutamanya asid lemak perlu atau ALP), serta vitamin larut lemak seperti vitamin A, D, E dan K. Lemak dalam diet juga menambahkan keenakan makanan. Walaubagaimanapun, pengambilan lemak yang berlebihan akan menjejaskan kesihatan anda. Oleh itu, pastikan pengambilan lemak adalah seimbang dan sederhana.

FAKTA TENTANG LEMAK

• Lemak tepu (terutamanya daripada sumber haiwan) dan lemak yang dihidrogenkan (dalam marjerin dan lelemak) boleh meningkatkan paras kolesterol darah dan meningkatkan risiko penyakit jantung koronari.
• Kuantiti sederhana lemak politaktepu dan monotaktepu (terutamanya daripada minyak sayuran) disarankan untuk membantu merendahkan paras kolesterol darah. Walaubagaimanapun, pengambilan berlebihan asid lemak perlu untuk jangka masa yang lama mempunyai kaitan dengan kanser, pembentukan karang hempedu, perencatan pada sistem imun, penurunan kolesterol HDL dan peningkatan risiko pembekuan darah di arteri.

20 July 2011

Formula Diet Extreme | Lebihkan Makan Nasi Dan Lain-Lain Produk Bijirin, Legum, Buah-Buahan Dan Sayur-Sayuran

Lebihkan Makan Nasi Dan Lain-Lain Produk Bijirin, Legum, Buah-Buahan Dan Sayur-Sayuran

Makanan ini diutamakan kerana ia membekalkan karbohidrat kompleks, vitamin, mineral, gentian dan komponen lain yang penting untuk kesihatan.

Bijirin

Beras, oat, barli, jagung, sekoi, gandum dan produk masing-masing adalah sumber tenaga dan protein yang bagus. Produk bijirin-penuh mengandungi lebih zat besi, fosforus, vitamin B (tiamin, niasin & riboflavin) dan gentian.

Legum

Kacang pea, kekacang dan lentil adalah kaya dengan protein, karbohidrat, gentian dan beberapa vitamin (terutamanya vitamin B). Kacang soya – yang sangat kaya dengan protein tumbuhan – boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti susu kacang soya, tauhu, tempeh, protein sayuran bertekstur dan taugeh.

Buah-buahan & Sayur-sayuran

Setiap hari, cuba pilih sekurang-kurangnya satu jenis buah-buahan atau sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin A atau karotenoid. Sumber yang baik adalah sayur-sayuran hijau (sawi, bayam dan kailan), lobak, tomato, keledek, mangga, betik atau tembikai. Juga, cuba makan satu pilihan yang kaya dengan vitamin C setiap hari. Pilihan boleh termasuk jambu, betik, oren, mangga atau belimbing. Untuk mendapat asid folik, makanlah sayuran hijau, kacang pea, kacang bendi dan jagung manis.

19 July 2011

Formula Diet Extreme | Tips Mengawal Berat Badan Berlebihan

Mengurangkan berat badan anda sebanyak 5% hingga 10% boleh mengurangkan risiko kesihatan anda dengan ketara. Dalam kebanyakan kes, kelebihan berat badan atau keadaan obes berpunca daripada pengambilan kalori berlebihan dan kekurangan
aktiviti fizikal. Anda boleh mengurangkan berat badan dengan meningkatkan aktiviti fizikal dan mengurangkan pengambilan makanan anda.

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diambil:
• Tetapkan matlamat untuk mengurangkan tidak lebih daripada 0.5 hingga 1 kg seminggu.
• Bersenam sekurang-kurangnya 3 kali seminggu selama 20-30 minit setiap kali.
– Pergi berjoging, berenang, berbasikal atau berjalan dengan pantas.
– Mainlah sukan rekreasi.
– Mainlah golf (tanpa menggunakan ‘buggy’)
• Ikuti kehidupan yang lebih aktif
– Gunakan tangga daripada menggunakan lif atau eskulator.
– Biasakan berjalan kaki untuk jarak yang dekat daripada memandu.
– Cucilah kereta anda sendiri, berkemas dan bersihkan rumah, berkebun atau memotong rumput di rumah.
• Awasilah apa yang anda makan
– Kurangkan pengambilan makanan dan snek yang tinggi lemak dan kalori.
– Elakkan daripada makan terlalu banyak, makan sedikit-sedikit tetapi kerap dan makan pada masa yang tidak menentu.
– Elakkan diet mengurangkan berat badan yang terlalu menghadkan pengambilan kalori dan zat-zat lain.
– Cuba mengurangkan berat badan dengan memaksa diri memuntah atau menggunakan laksatif atau diuretik adalah membahayakan.






























Sumber Persatuan Pemakanan Malaysia 2000

18 July 2011

Formula Diet Extreme | Tips Kekalkan Berat Badan Yang Sihat Part 2

… Kekalkan Berat Badan Yang Sihat


......Sambungan dari Tips Kekalkan Berat Badan Yang Sihat Part 1

KES-KES ISTIMEWA

1. IJT tidak boleh digunakan untuk menentukan status berat badan jika anda hamil, seorang ahli bina badan atau mempunyai banyak otot. Anda mungkin mempunyai IJT yang tinggi tetapi tidak mempunyai lemak badan berlebihan untuk dikelaskan sebagai berlebihan berat badan atau obes.

2. Untuk remaja berumur 10-18 tahun, IJT juga boleh digunakan untuk menentukan status berat badan, tetapi julat untuk menentukan sama ada kurang berat badan, normal atau
berlebihan, tidak sama dengan julat yang digunakan untuk dewasa. Status berat badan untuk kanak-kanak berumur 2 hingga 10 tahun ditentukan dengan menggunakan carta tumbesaran yang disyorkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Untuk kedua-dua kumpulan individu ini, dapatkan nasihat daripada pakar pemakanan atau pakar kesihatan lain.














Sumber : Persatuan Pemakanan Malaysia 2000

Formula Diet Extreme | Tips Kekalkan Berat Badan Yang Sihat Part 1

Kekalkan Berat Badan Yang Sihat Dengan Mengimbangkan Pengambilan Makanan Dan Aktiviti Fizikal Yang Lazim.

Dengan mengekalkan berat badan yang sihat, anda boleh mengelakkan masalah kesihatan dan akan kelihatan lebih menarik. Sebaliknya, jika anda terlalu kurus atau terlalu gemuk, risiko anda mendapat masalah kesihatan akan meningkat.

ADAKAH BERAT BADAN ANDA SIHAT? (Untuk dewasa berumur 18 tahun ke atas)

1. Kira Indeks Jisim Tubuh (IJT) anda seperti berikut:
IJT = berat (kg)/ ( tinggi (m) x tinggi (m) )

2. Bandingkan IJT anda dengan nilai di dalam jadual di bawah
untuk melihat penjelasannya:

JIKA IJT ANDA = Kurang daripada 18.5
BERMAKNA ANDA = Kurang berat badan
RISIKO ANDA TERHADAP PENYAKIT BERKAITAN ADALAH = Rendah (tetapi risiko terhadap masalah klinikal lain meningkat)

JIKA IJT ANDA = Dari 18.5 hingga 24.9
BERMAKNA ANDA = Dalam julat normal
RISIKO ANDA TERHADAP PENYAKIT BERKAITAN ADALAH = Biasa

JIKA IJT ANDA = Dari 25.0 hingga 29.9
BERMAKNA ANDA = Berat badan berlebihan
RISIKO ANDA TERHADAP PENYAKIT BERKAITAN ADALAH = Meningkat

JIKA IJT ANDA = 30 dan ke atas
BERMAKNA ANDA = Obes
RISIKO ANDA TERHADAP PENYAKIT BERKAITAN ADALAH = Sederhana hingga sangat teruk

3. Masalah berat badan berlebihan atau obes (mempunyai IJT yang tinggi) meningkatkan risiko anda terhadap penyakit jantung koronari, strok, diabetes,tekanan darah tinggi dan sesetengah jenis kanser (terutamanya kanser hempedu, kanser ovari dan
kanser payudara). Ia juga memburukkan masalah artritis dan pernafasan.

4. Jika IJT anda berada dalam julat yang sihat, tetapi mempunyai ukuran pinggang
lebih daripada punggung,anda masih berisiko tinggi menghidapi penyakitpenyakit
kronik. Nisbah pinggang-punggung yang lebih daripada 1.0 (untuk lelaki) atau lebih
daripada 0.85 (untuk wanita) adalah kurang sihat.






















Sumber : Persatuan Pemakanan Malaysia 2000